Kansainvälinen tilanne
1800-luvun Euroopassa eli kansallisuusaate eli nationalismi. Sen ajatus oli, että ihmiset, joilla oli sama kieli ja kulttuuri, oli kansa. Kansalla piti olla oma valtio. Kaikki kansat halusivat olla suuria. Monilla mailla oli myös paljon siirtomaita. Siirtomaa oli alue Euroopan ulkopuolella. Alkoi ensimmäinen maailmansota. Syntyi kaksi ryhmää. Toiseen kuuluivat Iso-Britannia, Ranska ja Venäjä, toiseen Saksa ja Itävalta. Sota oli vuosina 1914-1918.Mitä nämä katukyltit kertovat historiasta?
Sodan tausta (mitä tapahtui ennen sotaa)
Venäjällä oli vaikeaa pitkän sodan vuoksi. Keisari oli heikko, ja hänet syrjäytettiin vallasta 1917 eli oli vallankumous. Suomessa vasemmisto eli sosiaalidemokraatit halusivat uudistaa Suomea nopeasti. Oikeisto pelkäsi, mitä he tekevät eduskunnassa. Pidettiin uudet eduskuntavaalit. Nyt oikeisto voitti vaalit. Vasemmisto oli pettynyt. Se ei uskonut enää eduskuntaan. Se halusi myös vallankumousta. Oikeisto pelkäsi vallankumousta. Kumpikin ryhmä hankki aseita ja koulutti sotilaita.Suomella oli mahdollisuus itsenäistyä 6.12.1917. Venäjä tunnusti Suomen itsenäisyyden 31.12.1917.
Suomessa oli paljon ongelmia: kansa oli jakautunut kahteen ryhmään. Punaiset eli köyhä työväestö ei ollut tyytyväinen elämäänsä. Valkoiset eli oikeisto pelkäsi, että myös Suomeen tulee vallankumous. He olivat eri mieltä siitä, millainen valtio Suomen pitäisi olla.
Lopulta punakaarti ja valkokaarti aloittivat sisällissodan tammikuussa 1918. Koska Suomen kansalaiset olivat sodassa keskenään, on sodan toinen nimi kansalaissota. Kansalaissota alkoi tammikuussa ja loppui toukokuussa 1918. Valkoiset voittivat.
1. Etsi tekstistä syitä (syy) Suomen itsenäistymiseen. Kirjoita asiat ajatuskarttaan.
Sodan seuraukset
Sisällissota on vaikea tapahtuma Suomen historiassa. Molemmat ryhmät tekivät poliittista terroria. Sodan aikana ja sen jälkeen punaisia vangittiin. Sodassa kuoli yhteensä noin 37 000 ihmistä. Heistä noin 75 prosenttia oli punaisia. Heitä ammuttiin sodan aikana, ja sodan päätyttyä vankileireillä nälkään ja tauteihin.Sisällissota jakoi Suomen kansan kahtia. Voittajat olivat sitä mieltä, että punaiset olivat nousseet kapinaan. Heitä pidettiin kriminaaleina. Suomi oli kuitenkin tasavalta eli demokratia. Demokratiassa on tärkeää, että kaikki kansalaiset voivat vaikuttaa yhteiskunnassa.
1. Miksi Suomessa syttyi kansalaissota?
2. Mitä seurauksia sodasta oli?
3. Katso Museokeskus Vapriikin kuvia sisällissodasta. Mitä ne kertovat tapahtumista?
Museokeskus Vapriikin kuvia sisällissodasta
Museokeskus Vapriikki: Punakaartiin kuulunut lapsisotilas. |