Tavastian logo

Tavastian logo

keskiviikko 21. syyskuuta 2016

Eurooppa ensimmäisen maailmansodan jälkeen



Euroopassa ja koko maailmassa oli ollut ensimmäinen maailmansota 1914–1918. Sodan jälkeen Eurooppa muuttui. Kartta muuttui. Syntyi mm. uusi valtio Neuvostoliitto ja Suomi itsenäistyi. Saksa hävisi sodan. Voittajavaltiot päättivät, että Saksa oli yksin syyllinen sotaan. Se joutui maksamaan sotakorvauksia.
1919 voittajamaat perustivat Kansainliiton. Sen tehtävä oli estää uudet sodat. Englanti ja Ranska olivat Euroopan johtavat valtiot. Yhdysvallat oli koko maailman uusi johtava valtio.
Elämä oli vaikeaa. Ihmisillä oli nälkä. Kaupoissa ei ollut tavaraa. Oli paljon työttömiä. Monessa maassa oli kriisi. Oli lama.


Neuvostoliitto

Venäjästä tuli Neuvostoliitto, kun siellä oli vallankumous vuonna 1917. Siellä valta oli puolueella. Puolue oli kommunistinen puolue. Kommunistit halusivat, että yksityinen ihminen ei omista mitään, vaan valtio ja puolue omistavat kaiken, esim. maan, tehtaat, pankit ja kaupat.
Neuvostoliiton johtaja oli Lenin. Hänen jälkeen johtaja oli Stalin. Stalinista tuli yksinvaltias eli diktaattori. Hän lähetti miljoonia ihmisiä työleireille tai ihmiset tapettiin. Oli vaikeaa. Ihmisillä oli nälkä. Noin 10–20 miljoonaa ihmistä kuoli. 


Italia ja Saksa

Saksassa oli myös vaikeaa. Ihmiset ajattelivat, että demokratia ei toimi. He halusivat, että on vahva johtaja, joka päättää, mitä tapahtuu. 
Italiasta alkoi fasismi. He ajattelivat, että vain valtio on tärkeä, ei ihminen. Fasistit olivat isänmaallisia. Johtava oli diktaattori. Italiassa hän oli vuodesta 1922 alkaen Benito Mussolini ja Saksassa Adolf Hitler.
Saksassa Hitlerin natsipuolue nousi valtaan 1933. He halusivat, että Saksa on suuri valtio. He olivat vihaisia muille valtioille ensimmäisen maailmansodan rauhansopimuksesta. Hitler sai paljon ihmisiä puolelleen, koska oli paljon työttömiä ja ihmiset olivat vihaisia. Natsit lupasivat leipää ja työtä. 
Hitler inhosi juutalaisia ja monia muita ryhmiä. Hän määräsi heidät keskitysleireille. Hänen vallan aikana tapettiin noin 6 miljoonaa juutalaista.
Maa jossa on diktatuuri, on totalitaarinen valtio. Se on demokratian vastakohta. Yksi ihminen tai ryhmä päättää, mitä tapahtuu. 


1. Milloin oli ensimmäinen maailmansota?
2. Mikä valtio oli syyllinen sotaan?
3. Mitä se joutui tekemään?
4. Kansainliitto oli monen maan järjestö (=organisaatio). Mikä sen tavoite oli?
5. Mikä oli koko maailman uusi suurvalta?
6. Miksi elämä oli sodan jälkeen vaikeaa?
7. Venäjällä oli vallankumous ja sen nimi muuttui. Mikä oli maan uusi nimi?
8. Kenellä oli valta siellä?
9. Mitä Stalin teki?
10. Mitä ihmiset ajattelivat demokratiasta Saksassa?
11. Missä maassa fasistit valtaan nousivat?
12. Kuka oli johtaja siellä?
13. Mikä puolue nousi valtaan Saksassa?
14. Miksi ihmiset kannattivat Hitleriä Saksassa?
15. Mitä pahaa hän teki?
16. Mitä tarkoittaa sana diktatuuri?
17. Millainen on totalitäärinen valtio? Mikä valtio oli sellainen?
18. Mikä on totalitaarisen vastakohta?


torstai 15. syyskuuta 2016

Elinkeinorakenne muuttuu - Suomi vaurastuu



Länsi-Eurooppa teollistui 1850-luvulta. Suomi oli yksi viimeisistä. Täällä oli vain pari rautatehdasta. Suurin osa ihmisistä viljeli maata. Suurin osa tavaroista tehtiin kotona itse. Ihmiset eivät ostaneet tavaroita kaupasta. Laki määräsi vuoteen 1879 asti, että maaseudulla ei saanut olla kauppoja.

Teollistuminen oli hidasta. Ei ollut rahaa eikä osaamista. Laki sanoi, että puita ei saanut paljon kaataa. Moni vuosi oli vaikea. Erityisesti 1867-68 oli vaikeat nälkävuodet. Oli kylmä kesä ja sato oli huono. Ihmisiä kuoli nälkään ja sairauksiin.

Uudistukset nopeuttavat teollistumista
Talous täytyi uudistaa. Nyt kauppoja sai olla maaseudulla. perustettiin monta sahaa. Oma raha 1860 oli tärkeä. 1879 tuli elinkeinovapauslaki. Jokainen sai valita oman ammatin itse. 

Nyt perustettiin monta sahaa. Puu kuljetettiin vesiteitä tehtaisiin. Puusta tehtiin paperia. Tehtaiden ympärille syntyi kaupunkeja. Puuta vietiin ulkomaille. Täällä tehtiin myös kankaita ja koneita. Tärkeitä asioita olivat uudet tiet: kanavat ja rautatiet. Kuljettaminen oli halvempaa ja tavaroiden hinnat laskivat. 

Suomeen perustettiin pankkeja. Ulkomailta tuli ihmisiä, joilla oli rahaa. Talonpojat rikastuivat, kun he myivät puuta sahoille ja tehtaille. Ihmiset maaseudulla alkoivat käyttää rahaa. Maatilalle ostettiin uusia koneita. Tuli uusia viljelymenetelmiä. Ihmiset alkoivat lukea sanomalehtiä. Osa maanviljelijöistä keskittyi karjankasvatukseen. He tuottivat voita ja maitoa. Torpparin asema oli huono, koska maaseudulla ei ollut enää niin paljon työtä kuin ennen.

Väestö kasvoi nopeasti. Lapsikuolleisuus aleni. Monet ihmiset lähtivät etsimään töitä kaupunkiin tehtaisiin ja ulkomaille. Kaupungit kasvoivat. Elinkeinorakenne muuttui. Nyt työpaikkoja oli enemmän teollisuudessa.



1. Mikä oli tärkein elinkeino (ammatti) 1800-luvulla?
2. Miksi teollistuminen oli kauan hidasta?
3. Mistä tuli tärkeä teollisuustuote?
4. Mitkä asiat auttoivat teollistumista?
5. Miksi maaseudulle tuli rahaa?
6. Mitä tapahtui, kuin ihmisten määrä kasvoi?

keskiviikko 7. syyskuuta 2016

1800-luvun kulttuuri Suomessa



1. Kuka oli Jean Sibelius?
2. Miksi hän oli ja on edelleen tärkeä suomalaisille?
3. Kuka oli Aleksis Kivi?
4. Mikä oli hänen tärkein teos?
5. Miten se oli erilainen kirja kuin muut?
6. Kuka oli Johan Vilhelm Snellman?
7. Mikä oli kieliasetus?
8. Milloin se annettiin?
9. Mitkä kaksi tärkeää asiaa Suomi sai?
10. Mikä oli Suomen pääelinkeino 1800-luvulla?
11. Mikä elinkeino alkoi kehittyä?


Mitä kuvat kertovat Suomen historiasta?