Länsi-Eurooppa teollistui 1850-luvulta. Suomi oli yksi viimeisistä. Täällä oli vain pari rautatehdasta. Suurin osa ihmisistä viljeli maata. Suurin osa tavaroista tehtiin kotona itse. Ihmiset eivät ostaneet tavaroita kaupasta. Laki määräsi vuoteen 1879 asti, että maaseudulla ei saanut olla kauppoja.
Teollistuminen oli hidasta. Ei ollut rahaa eikä osaamista. Laki sanoi, että puita ei saanut paljon kaataa. Moni vuosi oli vaikea. Erityisesti 1867-68 oli vaikeat nälkävuodet. Oli kylmä kesä ja sato oli huono. Ihmisiä kuoli nälkään ja sairauksiin.
Uudistukset nopeuttavat teollistumista
Talous täytyi uudistaa. Nyt kauppoja sai olla maaseudulla. perustettiin monta sahaa. Oma raha 1860 oli tärkeä. 1879 tuli elinkeinovapauslaki. Jokainen sai valita oman ammatin itse.
Nyt perustettiin monta sahaa. Puu kuljetettiin vesiteitä tehtaisiin. Puusta tehtiin paperia. Tehtaiden ympärille syntyi kaupunkeja. Puuta vietiin ulkomaille. Täällä tehtiin myös kankaita ja koneita. Tärkeitä asioita olivat uudet tiet: kanavat ja rautatiet. Kuljettaminen oli halvempaa ja tavaroiden hinnat laskivat.
Suomeen perustettiin pankkeja. Ulkomailta tuli ihmisiä, joilla oli rahaa. Talonpojat rikastuivat, kun he myivät puuta sahoille ja tehtaille. Ihmiset maaseudulla alkoivat käyttää rahaa. Maatilalle ostettiin uusia koneita. Tuli uusia viljelymenetelmiä. Ihmiset alkoivat lukea sanomalehtiä. Osa maanviljelijöistä keskittyi karjankasvatukseen. He tuottivat voita ja maitoa. Torpparin asema oli huono, koska maaseudulla ei ollut enää niin paljon työtä kuin ennen.
Väestö kasvoi nopeasti. Lapsikuolleisuus aleni. Monet ihmiset lähtivät etsimään töitä kaupunkiin tehtaisiin ja ulkomaille. Kaupungit kasvoivat. Elinkeinorakenne muuttui. Nyt työpaikkoja oli enemmän teollisuudessa.
1. Mikä oli tärkein elinkeino (ammatti) 1800-luvulla?
2. Miksi teollistuminen oli kauan hidasta?
3. Mistä tuli tärkeä teollisuustuote?
4. Mitkä asiat auttoivat teollistumista?
5. Miksi maaseudulle tuli rahaa?
6. Mitä tapahtui, kuin ihmisten määrä kasvoi?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti