Tavastian logo

Tavastian logo

keskiviikko 5. lokakuuta 2016

Toinen maailmansota 1939-1945

Toinen maailmansota


Toinen maailmansota käytiin 1939–1945. Toisella puolella olivat Saksa Italia ja Japani. Toisella puolella olivat Iso-Britannia, Ranska, Neuvostoliitto ja Yhdysvallat, myöhemmin Kiina.

Saksa ja Neuvostoliitto tekivät hyökkäämättömyyssopimuksen. He sopivat salaisessa lisäpöytäkirjassa, miten he jakavat väliin jäävät maat. Sopimuksen nimi on Hitlerin–Stalinin pakt eli Molotov–Ribbentropin sopimus. Sopimuksessa luki, että Suomi on Neuvostoliiton etupiiriä.

Suomi oli sodassa tuona aikana kaksi kertaa. Ensin oli talvisota ja sitten jatkosota. Kun suomalaiset ajoivat saksalaiset pois, käytiin lapin sota.



Sota levisi Euroopasta Afrikkaan ja sitten Aasiaan. Lopulta 1945 Saksa antautuu ja sota loppuu Euroopassa. Aasiassa se loppuu vasta, kun Yhdysvallat pudottaa kaksi atomipommia Japaniin.




Sota oli globaali. Se tarkoittaa, että sotaa käytiin kaikkialla maapallolla. Sota oli myös totaalinen. Se koski sotilaiden lisäksi myös siviilejä, kuten naisia, vanhuksia ja lapsia. Aseet olivat tuhoisampia kuin koskaan ennen.Arvioidaan, että 50 - 70 miljoonaa ihmistä kuoli. Sotilaita kuoli n. 25 miljoonaa. Siviilejä kuoli n. 40 miljoonaa, enemmän kuin koskaan ennen. Saksassa oli sodan aikaan keskitysleirejä. Keskitysleiri oli vankila, jossa ainoa tavoite oli tappaa mahdollisimman paljon ihmisiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti