Tavastian logo

Tavastian logo

tiistai 5. tammikuuta 2016

Hämeen linna

Hämeen linnan historia kertoo paljon Suomen historiasta. 

1.   Mitä rakennusmateriaalit kertovat linnan historiasta?
2.   Millainen hierarkia linnassa oli? Kuka asui yläkerrassa ja kuka alakerrassa? Olivatko ihmiset tasa-arvoisia?
3.   Miten oma ammatti määräytyi?
4.   Miksi linna rakennettiin Vanajaveden rannalle?
5.   Miksi linna rakennettiin? Kuka rakensi sen?





Rakennusmateriaalina oli ensin harmaa kivi. Myöhemmin punatiili, kun tiilentekotaito opittiin. Eri materiaalista rakennetus osat on rakennettu eri aikoina. Linnaa rakennettiin ja remontoitiin kaiken aikaa.

Elämä ei ollut tasa-arvoista. Linnassa ja yhteiskunnassa oli hierarkia. Se tarkoitti sitä, että kaikilla ihmisillä ei ollut samanlaiset oikeudet ja velvollisuudet. Oikeudet perustuivat varakkuuteen ja siihen, mitä ihminen omisti. Eri ihmisryhmät toimivat eri ammateissa. Ihminen ei saanut valita omaa ammattia itse.
Linnan alakerta oli linnan työntekijöille. Siellä asuivat kokit, leipurit, eläintenhoitajat, rakennustyömiehet ja tavalliset sotilaat. Moni asui linnan lähellä. he tulivat päivisin linnaan töihin. Maanviljelijät ja kalastajat tulivat myymään tuotteitaan. Linna oli talouden keskus.

Yläkerrassa asuivat hierarkiassa ylempänä olevat. Korkein oli linnan vouti. Häntä erotti rahvaasta luku- ja kirjoitustaito. Hänen tehtävä oli huolehtia verojen keräämisestä. Ihmiset maksoivat verot tuotteina. He antoivat esim. viljaa, koska rahaa oli käytössä vähän.

Ammatti yleensä periytyi. Poika oppi tekemään samaa työtä kuin isä. Ihmiset jakautuivat neljään säätyyn eli ryhmään: aateli, papisto, porvarit ja talonpojat. Oma työ ja ammatti löytyi omasta säädysta eli ryhmästä.

Vesistöt (järvet ja joet) olivat tärkeitä kulkuväyliä (väylä=tie), joita kuljettiin kesällä veneellä ja talvella suksilla tai reellä (reki). Tiet olivat huonoja. Ihmiset kävelivät tai menivät hevosella. Hevosella pääsi 30-40 kilometriä päivässä. Tärkeimmät tiet olvat Suuri Rantatie ja Hämeen Härkätie.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti