Tavastian logo

Tavastian logo

perjantai 15. huhtikuuta 2016

Suomi osana Ruotsia

SUOMI OSANA RUOTSIA

Suomi oli pieni maa Ruotsin ja Venäjän välissä. Kauppamiehet ostivat ja myivät tavaraa. Turkiseläimet olivat tärkeitä. Turkiksia ihmiset tarvitsivat, kun he tekivät esimerkiksi vaatteita. Suomessa oli paljon turkiseläimiä. Ruotsalaiset ja venäläiset tekivät paljon kauppaa Suomessa. 1100-luvulla Ruotsalaiset ja venäläiset halusivat tuoda kristinuskon Suomeen. Ruotsi oli katolinen maa ja Venäjä ortodoksinen maa. Ruotsi soti Venäjän kanssa paljon. Lopulta vuonna 1323 Suomesta tuli osa Ruotsia (Pähkinäsaaren rauha).

Ensimmäiset kaupungit Suomessa olivat Turku, Viipuri, Porvoo ja Naantali. Nykyisin Viipuri ei ole Suomen kaupunki vaan Venäjän.

Saksalainen Luther sanoi 1500-luvulla, että pappien täytyi puhua kirkossa maan kielellä. Ihmisten täytyi myös lukea Raamattua äidinkielellä. Kristinuskon tärkein kirja oli Raamattu. Ruotsi haluasi tuoda luterilaisuuden Suomeen ja siksi pappien täytyi puhua kirkossa suomen kielellä ja Raamattu täytyi kääntää suomen kielelle. Se oli vaikeaa, koska suomen kirjakieltä ei ollut. Ensin täytyi kirjoittaa suomen kielen oppikirja. Mikael Agricola kirjoitti ABC-kirjan, joka on ensimmäinen suomenkielinen aapinen. Me sanomme, että Mikael Agricola on suomen kirjakielen isä. Agricola kirjoitti ABC-kirjan, koska hän haluasi, että kaikki suomalaiset lukevat suomen kielellä kristinuskon tekstejä.
 
Ruotsin kieli oli Suomen virallinen kieli, mutta tavallinen kansa ei puhunut ruotsia. Koulut olivat ruotsinkielisiä. Köyhät suomalaiset eivät opiskelleet koulussa. Kirkko opetti suomalaisia lukemaan suomen kielellä kristinuskon tekstejä.

Rikkaat ihmiset päättivät Suomen asioista. Rikkaita ihmisiä oli vähän. Suomen kansa oli köyhää, eikä kaikilla ollut aina ruokaa. Ihmisiä kuoli nälkään. Köyhät ihmiset sairastivat paljon ja kuolivat nuorempina kuin nymyään. Suomalaisia kuoli paljon myös sodassa Ruotsin armeijassa. Elämä oli Suomessa hyvin vaikeaa.





TEHTÄVÄT / SUOMI OSANA RUOTSIA...1
Oikein - Väärin


1. Ruotsalaiset haluavat tuoda ortodoksiuskonnon Suomeen


2. Suomesta tulee Ruotsin osa 1300-luvulla


3. Ensimmäiset suomenkieliset tekstit kirjoittaa Agricola


4. Raamatun kirjoittaa Luther


5. 1500-luvulla suomen kielestä tulee virallinen kieli


6. Rikkaat ihmiset puhuvat ruotsin kieltä 1500-luvulla


7. Köyhät ihmiset eivät päätä Suomen asioista 1500-luvulla


8. Suurin osa suomalaisista lapsista on koulussa 1500-luvulla

Lue teksti ja vastaa:
1. Miksi Agricola kirjoittaa ABC-kirjan?
2. Miksi Ruotsi hyökkää Suomeen?
3. Miksi turkiseläimet ovat tärkeitä ?
4. Miksi elämä Suomessa on suomalaisille vaikeaa?
5. Mitkä ovat Suomen ensimmäiset kaupungit?

Keskustelutehtäviä:
1. Mikä on hyvää ja mikä huonoa Ruotsin vallan aikana Suomessa?
2. Onko sinun lähtömaasi historiassa samanlaisia asioita?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti