SUOMI OSANA VENÄJÄÄ 1809-1917
Suomesta tuli osa Venäjää vuonna 1809. Venäjää hallitsi tsaari. Hänestä tuli myös Suomen hallitsija. Suomi sai autonomian eli itsehallinnon. Se tarkoitti, että Suomi sai päättää itse monista asioistaan. Koska Turku oli kaukana Venäjästä, Helsingistä tuli Suomen pääkaupunki vuonna 1812.Elämä Suomessa oli pitkän aikaa rauhallista. Suomi sai oman rahan, jonka nimi oli markka. Suomeen tuli ensimmäinen rautatie 1862.
Euroopassa ihmiset rakensivat paljon laivoja ja taloja. Koska Suomessa oli paljon puuta, tulivat Suomeen ensimmäiset tehtaat. Metallista ihmiset tekivät koneita. Koneilla ihmiset tekivät kangasta. Koska tehtaat olivat kaupungeissa, muutti ihmisiä paljon maalta kaupunkeihin. Tällä tavalla syntyi Suomeen tehdastyöläisten ryhmä.
Työpäivät tehtaassa olivat 12-14 tuntia. Myös lapset kävivät työssä. Työläisten asunnot olivat hyvin pieniä. Usein isot perheet asuivat yhdessä huoneessa. Maalla asui myös paljon köyhiä ihmisiä, joilla ei ollut omaa maata. He vuokrasivat talonpojilta maata ja tekivät pitkiä työpäiviä. Köyhät ihmiset eivät voineet päättää omista asioistaan. Asioista päättivät rikkaat talonpojat, porvarit, papit ja aateliset eli yläluokka. Vain heillä oli oikeus mennä eduskuntaan ja päättää siellä asioista.
EDUSKUNTAUUDISTUS JA ITSENÄISTYMINEN
Alussa suomalaiset olivat tyytyväisiä autonomiaan. 1800-luvun lopulla Venäjään kuului noin sata kansaa. Venäjän tsaari halusi, että kansat oppivat venäjän kielen ja venäläisen kulttuurin. Suomessa tämä tarkoitti, että suomalaiset eivät enää saaneet päättää omista asioistaan. Ihmiset marssivat kadulla ja halusivat autonomian takaisin. Lopulta Venäjän tsaari päätti, että Suomi saa oman eduskunnan. Suomen ensimmäiset yleiset ja yhtäläiset vaalit olivat 1906. Suomalaiset naiset saivat ensimmäisinä Euroopassa äänestää vaaleissa. Suomalaiset alkoivat myös toivoa, että Suomesta tulee itsenäinen maa.KANSALAISSOTA
Ensimmäinen maailmansota (1914-1918) alkoi. Kaikki suomalaiset halusivat itsenäisyyttä. Köyhä työväestö halusi, että heidän elämänsä paranee. Maalla asuva köyhä väestö ja työläiset perustivat oman sotilasjoukon, punakaartin. Talonpojat ja porvarit perustivat oman sotilasjoukon, valkokaartin. Suomeen syntyi kaksi ryhmää: punaiset ja valkoiset.Venäjällä oli vallankumous 1917. Työväestö otti vallan itselleen. Uusi johtaja oli V.I. Lenin. Venäjästä tuli sosialistinen valtio. Vuonna 1922 Venäjän uusi nimi oli Neuvostoliitto.
Suomen eduskunta päätti, että Venäjän uusi johtaja ei ole Suomen johtaja, eikä Suomi halua kuulua Venäjään. Eduskunta päätti tämän 6.12.1917. Se on Suomen itsenäisyyspäivä. Venäjä hyväksyi Suomen itsenäisyyden.
2. Miksi suomalaiset olivat tyytymättömiä autonomiaan?
3. Millaista oli tavallisen työläisen elämä Suomessa 1800- luvulla?
4. Kuinka pitkä oli työpäivä?
5. Keitä punaiset olivat?
6. Keitä valkoiset olivat?
7. Milloin Suomessa oli ensimmäisen kerran oma eduskunta?
8. Millainen eduskuntauudistus oli? Mikä muuttui?
9. Mitä tapahtui Venäjällä 1917?
10. Mitä eduskunta päätti 6.12.1017?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti