Tavastian logo

Tavastian logo

perjantai 1. huhtikuuta 2016

Esihistoriasta historiaan

JÄÄKAUSI





Elo, Probst, Virén: Suomi-opas; matka Suomen historiaan ja tämän päivän Suomeen


SUOMEN HISTORIA
Historia jaetaan esihistoriaan ja historiaan.

Esihistoria tarkoittaa sitä aikaa, kun Suomessa ei vielä ollut kristinuskoa. Esihistorian ajalta ei myöskään ole paljoa kirjallisia lähteitä. Esihistoria päättyy, kun kristinusko leviää Suomeen ja Suomi liitetään Ruotsiin.

Esihistoria
Ennen Suomea peitti jää, koska oli jääkausi. Jääkausi loppui noin 10 000 vuotta sitten. Alkoi kivikausi. Aikaa kutsutaan kivikaudeksi siksi, että ihmiset tekivät työkalut kivestä.
Ensimmäiset ihmiset tulivat Suomeen idästä ja etelästä noin 8 000-6 500 eaa.
Suomessa oli paljon järviä ja jokia. Ihmisten pääelinkeino oli kalastus ja hylkeenpyynti. Ihmiset kalastivat verkoilla ja koukuilla, jotka oli tehty eläimen luusta.
Ihmiset myös metsästivät paljon hirviä, karhuja, oravia ja lintuja. Suomessa ei vielä viljelty maata. Karjanhoito alkoi Suomessa noin 2 500 eaa. ja kaskiviljely 2 000 eaa. Kaskiviljely ei ole peltoviljelyä. Kaskiviljelyssä metsä poltetaan (kasketaan) pelloksi ja maata viljellään muutama vuosi, kunnes poltetaan taas uusi metsä.

Pronssikausi alkoi Suomessa noin 1 500 eaa. ja
loppui 500 eaa. Pronssikaudella suurin osa työkaluista oli yhä kivestä, mutta myös pronssia osattiin tehdä. Tähän aikaan Lähi-idässä oli jo kirjoitustaito, mutta Suomessa ei. Pyyntielinkeinot, metsästys, kalastus ja keräily, olivat tärkeimpiä. Ihmiset antoivat eläinten nahkoja ja turkiksia muille kansoille ja saivat heiltä koruja ja miekkoja. Kauppa oli vaihtokauppaa. Myöhemmin oravannahat olivat
ensimmäisiä rahoja.

Rautakausi alkoi 500 eaa. Se on viimeinen esihistorian aikakausi. Se kesti noin 1100-luvulle asti. Rautakaudella työkalut valmistettiin raudasta. Pyyntielinkeinot olivat tärkeimpiä. Kaskiviljely oli yleistä, mutta myös peltoviljely lisääntyi. Ensimmäiset viljelykasvit olivat ruis, kaura ja ohra. Kotieläminä oli lehmiä, hevosia, lampaita ja sikoja. Suomessa asui rautakauden lopussa vähän yli 50 000 ihmistä.
Rautakauden lopussa Suomeen tehtiin ristiretkiä ja kristinusko levisi pikkuhiljaa. Kun rautakausi loppui, Suomessa alkoi Ruotsin vallan aika.




Tehtäviä:
Ovatko väitteet oikein vai väärin? Jos lause on väärin, korjaa se kokonaisella lauseella.
1. Kun oli jääkausi, Suomessa ei asunut ihmisiä.
2. Ensimmäiset ihmiset tulivat rautakaudella.
3. Kivikaudella työkalut tehtiin pronssista.
4. Suomessa viljeltiin maata jo 5 000 eaa.
5. Esihistorian ajalla kauppa oli vaihtokauppaa.
6. Oravannahat olivat ensimmäisiä rahoja.

1. Mitä tarkoittaa vaihtokauppa?
__________________________________________________________________________________________________________________________________________
2. Milloin esihistoriallinen aika loppui? Mitä silloin tapahtui? __________________________________________________________________________________________________________________________________________
3. Mitä tarkoittaa eaa. tai eKr.?
__________________________________________________________________________________________________________________________________________
4. Karjanhoito alkoi 2500 eaa. Kuinka monta vuotta sitten se oli? ________________________________________
______________________________________________
______________________________________________

Piirrä aikajana. Laita asiat oikeaan järjestykseen. Merkitse vuosi. Etsi tietoa papereistasi.

1.    jääkausi
2.    kivikausi
3.    pronssikausi
4.    karjanhoito
5.    kaskiviljely
6.    rautakausi
7.    ristiretket ja kristinusko Suomeen
8.    Hämeen linnan rakennustyö alkoi
9.    Pähkinäsaaren rauha 1323 = ensimmäinen rauhansopimus itärajalle

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti